23 Mart 2013

Yarayan Kana!

  Varoluşumuzdan bu yana hiç değişmeyen durumlardan biri de malumunuz, kendini ifade etme arzusu. İletişim kurmak verimlilik derecesine göre değişiyor olsa da, hepimizin yaptığı bir şey. Hatta iletişim kurmayacağım! desek de engelleyemediğimiz bir şey. Çünkü bu karar, insanın kendisiyle iletişimine somut bir örnektir.(Neden böyle bir örneğe yer verdiğimi ben de bilmiyorum) 

  Kendini ifade etme durumu, kişinin kendine has üslubu, mimikleri, tavrı ve ses tonuyla yoğrulduğunda farklılık gösteriyor.Bu sebeple kendini iyi ifade edebilen insanlara ifade yeteneğine sahip diyoruz. Çünkü doğru zamanda doğru şeyler söyleyebilmek bizi istediğimiz yere getirir ve bu, bir akıl işidir dolayısı ile bir yetenektir.
  Her birey için mutlak önem taşıyan kendini ifade etme yeteneği, tabi ki sosyal bilimlerde daha ön planda. İşimiz rakamlarla istatistiklerle olsa dahi ifade yeteneğine ihtiyaç duyarken, işimiz sözcüklerle iken nasıl olur da bunu yok sayarız? Olmaz! Sayamayız! :)
  Diksiyonun önemini vurgulayan çok sevdiğim karikatürlerden biri :) Türkçe, ağzı bol olan bir dil, bu yüzden karikatürdeki sıkça karşılaştığımız bir durum :)
  İşin diğer boyutuna da kısaca değinmek istiyorum ki bu boyut kanayan bir yara! 
  Yazım hataları...
Halkla ilişkiler uygulayıcısının organizasyonuna göre kullanmayı seçtiği medya ilişkileri yöntemlerinde her daim iç içe olduğu; davet mektupları,basın bültenleri,raporlar,basın kitleri ve daha bir çok iletişim yöntemi ciddi bir yazım bilgisi gerektiriyor. Kurum adına yazdığınız ya da kendi adınıza yazdığınız herhangi bir metin,  ilişkili olduğunuz kurumlar ya da kişilerin görüşü bir yana, imajınızın rotasını beliriyor olduğundan büyük önem arz ediyor. 

   Amacımız farkındalık yaratmak, ikna etmek, bilinç yaratmak, yön vermek iken; dilimize yön veremiyor olmak gerçekten büyük bir eksiklik. Konuşma yaparken bir kelimeyi yanlış telaffuz eden biri, kuşkusuz o yanlış ifadesiyle akılda kalır. Ve bu, mesleğinin ortasında iletişim olan (dolayısı ile imla kuralları, yazım kuralları,dil bilgisi,edebiyat olan) bireyler için hiç de ufak bir sorun değil...
Yazımdan söz etmişken harflerle simgelediğim 'Halkla İlişkiler' çizimimi de paylaşmak istedim, yorum sizin :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder